Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Τα αδύναμα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Κίνα και η απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας από την Moody’s οδηγούν σε ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές. Νέες πιέσεις για τράπεζες.

Τα αδύναμα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Κίνα, η απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας από την Moody’s λίγες ώρες πριν από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων στη χώρα, αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες που οδηγούν σε ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ό,τι αφορά τον κινεζικό δείκτη ΡΜΙ για τον Ιούνιο, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο υποχώρησε στο 52,1 από 53,9 τον Μάιο. Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε τα δικά της στοιχεία για τον κινεζικό ΡΜΙ τον οποίο υπολογίζει στο 50,4 (με υποχώρηση για τρίτο συνεχή μήνα) από 52,7 τον Μάιο.

Οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται για μία ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές Barclays και Credit Agricole να υποχωρούν κατά 2,4%.

Παρά τη θετική εξέλιξη στη χθεσινή δημοπρασία 3μηνιαίων δανείων από την ΕΚΤ, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην τρέχουν να επωφεληθούν από την παροχή απεριόριστου ύψους κεφαλαίων και τελικά να αντλούν μόλις 132 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να πείθει πλήρως τους επενδυτές για την «υγεία» του χρηματοοικονομικού συστήματος της ευρωζώνης. Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, με δεδομένο ότι σήμερα πραγματοποιείται και η αποπληρωμή των 442 δισ. ευρώ που είχαν λάβει τον Ιούλιο του 2009 οι τράπεζες από την ΕΚΤ.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 1,2% στις 5.894,59 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,1% στις 4.861,11 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,5% χαμηλότερα στις 3.390,22 μονάδες.

Η απειλή υποβάθμισης της Ισπανίας από την Moody's αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο "βαρίδι" για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Απώλειες 2,66% για τον ισπανικό IBEX 35, με τον πορτογαλικό PSI 20 να αποδυναμώνεται κατά 1,07% και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατα 1,7% χαμηλότερα.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί σε χαμηλό επτά μηνών, ενώ σε ανάλογη πορεία υψηλών απωλειών κινήθηκε και η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v