Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδυνηρό το α΄ εξάμηνο για τα χρηματιστήρια

Το H1 του 2010 ήταν το δυσμενέστερο για τα χρηματιστήρια διεθνώς από το 2008, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε τοποθετήσεις που θεωρούνται πιο ασφαλείς, όπως ομόλογα, ελβετικό φράγκο και χρυσός.

Οδυνηρό το α΄ εξάμηνο για τα χρηματιστήρια
Το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για τα χρηματιστήρια διεθνώς από το 2008, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε τοποθετήσεις που θεωρούνται πιο ασφαλείς, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

Από τον Απρίλιο, η είδηση που κυριάρχησε ήταν η κρίση στην ευρωζώνη και τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές ανησυχίες για ΗΠΑ και Κίνα, δημιούργησαν μία ευρύτερη τάση αποστροφής τοποθετήσεων που απαιτούν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου.

Το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα (εκτός Γερμανίας) ήταν εκείνα που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν «παραδείσους ασφάλειας» στον χρυσό, στο δολάριο, στο ελβετικό φράγκο και στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Με το κλείσιμο της Τετάρτης, ο FTSE All World Index κατέγραφε απώλειες 9,6% για το 2010. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης για το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφει υποχώρηση 27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχει υποχωρήσει κατά 22,4% λόγω των πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες της χώρας.

Αντιστοίχως, στη Wall Street, ο S&P 500 από τον Ιανουάριο παρουσιάζει απώλειες 6,3%, καθοδηγούμενος από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στην αγορά ομολόγων. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, o δείκτης της Barclays για τα αμερικανικά ομόλογα έχει απόδοση για το 2010 της τάξεως του 5,8%, ενώ το «καλάθι» των ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών έχει ενισχυθεί κατά 14,2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παράλληλα υπερέβησαν τα χρηματιστηριακά κέρδη με την μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων 9 ετών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI υποχώρησε κατά 9,5% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων το πρώτο εξάμηνο, ενώ τα ομόλογα ενισχύθηκαν κατά 4,2% σύμφωνα με τον Global Broad Index της Bank of America Merrill Lynch. Αντιστοίχως, ο Euro Stoxx 50 έχει υποχωρήσει κατά 10% και ο MSCI Αναδυόμενων Αγορών κατά 6,1%. Η τελευταία φορά που οι επενδυτές είχαν στραφεί τόσο πολύ στα ομόλογα ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2001, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τότε ο δείκτης MSCI World Index είχε υποχωρήσει κατά 7,5%.

Η στροφή σε "ασφαλείς" τοποθετήσεις επεκτείνεται και σε άλλες αγορές. Ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 13,3%, το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο δείκτης δολαρίου (δείκτης που καταγράφει την ισοτιμία του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων) έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 10,2% και το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 14,3%. Στον αντίποδα, το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 12,1% έναντι του ευρώ και κατά 4,1% έναντι του δολαρίου.

Οι αναπτυξιακές ανησυχίες έχουν οδηγήσει πτωτικά και το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να έχει υποχωρήσει κατά 4,3%. Ο δείκτης εμπορευμάτων CRB των Reuters-Jefferies έχει σημειώσει πτώση 9,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v