Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στην Ευρώπη

Τα βήματα Wall Street και Ασίας ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας ισχυρές πιέσεις με τις τράπεζες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Απώλειες 1,8% για τον Nikkei στην Ασία.

Οι ισχυρές πιέσεις σε Wall Street και Ασία «παρασύρουν» και τις ευρωπαϊκές αγορές σε τροχιά υποχώρησης, με τις τράπεζες, εκ νέου, να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Τα αρνητικά στοιχεία για τις μεταπωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές σε περισσότερο προσεκτικές κινήσεις.

Παράλληλα οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή και της Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Έχει προεξοφληθεί ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στο 0,25%, αλλά οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η τράπεζα στην παραδοσιακή συνοδευτική ανακοίνωση κάθε συνεδρίασή της. Ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για την μελλοντική νομισματική πολιτική της Fed αλλά και για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Σε επίπεδο δεικτών ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,9% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 1.041,05 μονάδων, κινούμενος πτωτικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Οι μετοχές τραπεζών στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τους τίτλους Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale να υποχωρούν από 1,3% έως και 1,7%. Πτώση 1,3% για τον τραπεζικό δείκτη του DJ Stoxx 600.

Απώλειες 0,8% για τον DAX 30 στις 6.222,17 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,4% στις 5.197,27 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα στις 3.666,52 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 και τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρούν κατά 1,3%.

Υψηλές απώλειες σημειώθηκαν τόσο στις ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση όσο και στην Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v