Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες "προσγειώνουν" την Ευρώπη

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές, με τράπεζες και μεταλλευτικές μετοχές να αποτελούν το βασικό «βαρίδι». Πτωτικές τάσεις και στα futures της Wall Street, εν αναμονή στοιχείων για την αγορά ακινήτων.

Σταθερά σε πορεία διόρθωσης οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα που ωθεί σε απώλειες, ενώ σημαντικές είναι και οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων.

Η υποβάθμιση της BNP Paribas από την Fitch έδρασε ως καταλύτης για να επιστρέψουν στον ορίζοντα οι ανησυχίες των επενδυτών για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αλλά και την κρίση χρέους που «μαστίζει» τις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Απώλειες 0,8% για τον τραπεζικό δείκτη του DJ Stoxx 600, με τις μετοχές των Barclays, BNP Paribas και Societe Generale να υποχωρούν από 2% έως και 3,7%.

Στο 1,2% η πτώση για τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 1.042,88 μονάδων.

Η κατοχύρωση κερδών οδηγεί σε σημαντικές απώλειες και τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων με τις BHP Billiton, Antofagasta και ENRC να υποχωρούν από 1,2% έως και 2,5%.

Υποχώρηση 0,86% για τον DAX 30 στις 6.238,97 μονάδες, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,32% στις 3.686,89 μονάδες. Ισχυρές οι πιέσεις για τη βρετανική αγορά με τον FTSE 100 να σημειώνει πτώση 1,5% στις 5.219,01 μονάδες, εν αναμονή και του έκτακτου προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος 2011-2012 τον οποίο θα ανακοινώσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κ. George Osborne στις 14.30 ώρα Ελλάδος.

Σε πορεία διόρθωσης και τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Πτώση 1,09% για τον ισπανικό IBEX 35, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί κατά 1,13% και τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται κατά 1,4%.

Σημαντική πτώση καταγράφεται, αυτήν την ώρα, και στα futures της Wall Street. Κατά 0,3% υποχωρεί ο Dow Jones, πτώση 0,4% σημειώνει ο S&P 500 όσο ακριβώς και ο Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς και για τον δείκτη τιμών κατοικιών που αφορά τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v