Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο-μέταλλα πιέζουν την Ευρώπη

Εκ νέου σε τροχιά υποχώρησης οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται σε μετοχές μετάλλων και πετρελαίου. Πτώση στην Ασία, με απώλειες 1,1% για Nikkei, 0,9% για Κίνα.

Δεύτερη ημέρα πιέσεων για τις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των σημαντικών απωλειών σε Wall Street και Ασία και τους επενδυτές να φαίνονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορές.

Εκ νέου σε πτωτική πορεία οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιριών, καθώς συνεχίζεται η διόρθωση στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων και πετρελαίου. Απώλειες 2,4% για Rio Tinto, ενώ κατά 1,6% χαμηλότερα κινείται η Xstrata. Στο 2,2% διαμορφώνεται η πτώση για την BP, καθώς αυξάνει η πιθανότητα ποινικής δίωξης από τις ΗΠΑ για την διαρροή πετρελαίου –η οποία συνεχίζεται- στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η έντονη μεταβλητότητα αλλά και η απροθυμία των επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές θα συνεχιστεί, με δεδομένα και τα προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, μία εξέλιξη η οποία σαφώς δεν αποτελεί ιδιαίτερα θετική είδηση για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Πτώση 0,6% για τον FTSEurofirst 300, στο επίπεδο των 996,93 μονάδων, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται και οι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης. Απώλειες 1,1% για DAX 30 στις 5.915,87 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,5% στις 5.088,07 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1% χαμηλότερα στις 3.465,12 μονάδες.

Μεικτή η εικόνα στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς Ισπανία και Ιταλία κινούνται πτωτικά, ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούν στην Πορτογαλία. Πιο συγκεκριμένα ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 1,76% στις 9.135,8 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται κατά 0,96% στις 19.094,55 μονάδες. Αντίθετα κέρδη 0,73% καταγράφει ο PSI 20 στις 7.152,72 μονάδες, με στήριξη από τη μετοχή της Portugal Telecom η οποία ενισχύεται άνω του 2%.

Σε πορεία ισχυρών απωλειών κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές, ενώ σε κλοιό πιέσων βρέθηκε και η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v