Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος μήνας, ίδια ουσία στις αγορές

Η βασική ουσία στις αγορές εξακολουθεί να είναι το «πούλα»,  αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι το ξεπούλημα του προηγούμενου μήνα ίσως ήταν υπερβολικό και η αγορά δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να το συνεχίσει.

  • Jennifer Hughes, The Short View
Νέος μήνας, ίδια ουσία στις αγορές
Νέος μήνας, ίδια ιστορία: η βασική ουσία στις αγορές εξακολουθεί να είναι το "πούλα" ή, στη γλώσσα των στρατηγικών αναλυτών, "risk off" (μακριά από τον κίνδυνο).

Οι αιτίες του φόβου είναι γνωστές. Περιλαμβάνουν την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τον κίνδυνο διπλής ύφεσης στη Δύση.

Όμως χθες τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν δυναμικά από τα χαμηλά της ημέρας, χάρη στα καλά στατιστικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και ειδικά για τον δείκτη μεταποίησης. Δεν το φωνάζουμε - αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι το ξεπούλημα του προηγούμενου μήνα ίσως ήταν υπερβολικό και η αγορά δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να το συνεχίσει.

Αυτό είναι από μόνο του μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετό για να τουμπάρει τις αγορές. Εξάλλου, οι επενδυτές δεν έχουν ανάγκη από περισσότερες κακές ειδήσεις - για παράδειγμα, μία ακόμη υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας όπως της Ισπανίας την Παρασκευή, ή πιο σοκαριστικές εξελίξεις όπως η γερμανική απαγόρευση short selling.

Ακόμα κι έτσι, θα χρειαστούν σίγουρα κάποιες καλές ειδήσεις. Κι αυτό ίσως τους συμβεί αυτήν την εβδομάδα. Τα μεγέθη για την αμερικανική μεταποίηση ήταν τέτοιες. Υπάρχουν κι άλλα μεγέθη που αναμένεται να είναι δυνατά, με κορυφαία τα πολύ σημαντικά στοιχεία για την ανεργία την Παρασκευή. Τυχόν νέα σημάδια ανάπτυξης στην απασχόληση θα βοηθήσουν να επιβεβαιωθεί η διάρκεια της ανάκαμψης.

Οι λόγοι που οι επενδυτές αγνοούν, βέβαια, την υπόθεση ανάπτυξη δεν είναι εσφαλμένοι. Πρώτον, είναι πλέον ευρέως γνωστή. Δεύτερον, υπάρχουν ακόμη κάποιες υποψίες για την ισχύ της. Αν συγκρίνουμε τη δυναμική του δείκτη μεταποίησης ISM, που καλύπτει κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφυλακτική αισιοδοξία του δείκτη μικρών επιχειρήσεων National Federation of Independent Business στις ΗΠΑ, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η οικονομία δεν δουλεύει ακόμη με όλους τους κυλίνδρους.

Δεδομένου πάντως ότι η βασική ουσία των αγορών παραμένει το "πούλα", με δεδομένη την ατζέντα των στατιστικών ανακοινώσεων, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια, τουλάχιστον πρόσκαιρη, ανοδική τάση.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v