Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα «ταρακουνά» την Ευρώπη

Συνεδρίαση για γερά νεύρα αποδεικνύεται η σημερινή στις ευρωπαϊκές αγορές. Η θετική επίδραση από την Nestle «άντεξε» μόλις 30 λεπτά και κατόπιν κατέφθασαν τα στοιχεία της Eurostat, οδηγώντας σε πτώση.

Η Ελλάδα κατορθώνει, για μία ακόμη φορά, να «ταρακουνήσει» τις ευρωπαϊκές αγορές, να πλήξει τις μετοχές τραπεζικών ομίλων και να οδηγήσει σε πτώση τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος τόσο της Ελλάδας όσο και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. από την Eurostat επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε όσους φοβούνται την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα της ευρωζώνης, στο 13,6% του ΑΕΠ, με πρώτη την Ιρλανδία (14,1%). Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των στοιχείων αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος με αποτέλεσμα αυτό να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ.

Αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων η κάθετη πτώση σε τραπεζικούς ομίλους, με τις μετοχές των BNP Paribas, Banco Santander, Barclays και BBVA να υποχωρούν μεταξύ 1,7% και 3,4%. Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,4%.

Πτώση 0,7% για τον FTSEurofirst 300 στις 1.088,83 μονάδες, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες. Πιο συγκεκριμένα απώλειες 0,72% για DAX 30 στις 6.185,45 μονάδες, πτώση 0,62% για FTSE 100 στις 5.688,09 μονάδες, ενώ κατά 1,08% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.934,52 μονάδες.

Ισχυρή διεύρυνση καταγράφεται τόσο στα spreads όσο και στα CDS των ομολόγων Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, στον απόηχο των στοιχείων της Eurostat. Το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διευρύνεται στις 164 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης που ήταν χθες, ενώ τα CDS για τα 5ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν φθάσει στις 245,3 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v