Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές πιέσεις στην Ευρώπη

Ήπια πτωτική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές με «βαρίδι» τον κλάδο μετάλλων λόγω απογοήτευσης από τα μεγέθη α' τριμήνου της Alcoa. Απώλειες στην Ασία, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,8%.

Η αρνητική επίδραση από τα μεγέθη α’ τριμήνου της Alcoa, μετά την Ασία «περνά» και στις ευρωπαϊκές αγορές, πλήττοντας την πορεία του κλάδου μετάλλων και κρατώντας σε αρνητικό πρόσημο τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η Alcoa δεν κατόρθωσε να «ισοφαρίσει» τις προβλέψεις των αναλυτών για τις πωλήσεις α’ τριμήνου, παρά το γεγονός ότι πέτυχε να μειώσει σημαντικά τις ζημίες της. Το γεγονός ότι δεν πέτυχε αυτό που προέβλεπε η αγορά βάρυνε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι μοιάζουν πλέον να αναρωτιούνται μήπως οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Τα εταιρικά μεγέθη επιστρέφουν στο επενδυτικό ραντάρ καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων οι αγορές θα βομβαρδιστούν κυριολεκτικά από τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων, με την προσοχή, σαφώς, να στρέφεται –κυρίως- στον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές απώλειες της τάξης του 1,2% σημειώνει η μετοχή της Rio Tinto, ενώ απώλειες 1% καταγράφει ο τίτλος της Anglo American.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 0,3% στις 6.233,65 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,2% στις 5.764,74 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,2% χαμηλότερα στο επίπεδο των 4.041,27 μονάδων.

Πτωτικές τάσεις, λόγω Alcoa αλλά και ισχυρού γεν, ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές. «Κράτησε» τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v