Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικά μεγέθη και Fed "ρίχνουν" τις ευρωαγορές

Ο αρνητικός συνδυασμός αύξησης του discount rate στις ΗΠΑ από την Fed αλλά και εταιρικών μεγεθών χαμηλότερων των εκτιμήσεων ασκούν ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, με τη μέση πτώση να φθάνει στο 1%.

Η αναπάντεχη απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του discount rate (το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις τράπεζες), αλλά και κάποιες ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών που δεν «ευθυγραμμίστηκαν» με τις προβλέψεις αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους για την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Η απόφαση της Fed, για την οποία η ίδια η τράπεζα δηλώνει ότι δεν αποτελεί «στροφή» στην γενικότερη νομισματική της πολιτική, εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα εξόδου των ΗΠΑ από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για το κατά πόσο αυτή η «έξοδος» πραγματοποιείται στον σωστό χρόνο ή εάν είναι ακόμη νωρίς για τέτοιου είδους κινήσεις, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα αρνητικά εταιρικά μεγέθη, όπως αυτά της Carrefour επιτείνουν το αρνητικό κλίμα.

Πτώση 0,9% για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 1.014,80 μονάδων. «Οι αγορές δεν δέχθηκαν και με τόσο καλή διάθεση την απόφαση της Fed. Η πτώση ξεκίνησε στην Ασία και θα συνεχιστεί στην Ευρώπη», τονίζει στο Reuters ο κ. Urquhart Steward, αναλυτής της Seven Investment Management.

Σημαντικές οι πιέσεις για τους τραπεζικούς τίτλους, με τις μετοχές των Banco Santander, HSBC, BNP Paribas και Barclays να υποχωρούν μεταξύ 1,1% και 2,1%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 αποδυναμώνεται κατά 0,8% στις 5.634,72 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,6% στις 5.293,07 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,9% χαμηλότερα στις 3.714,04 μονάδες.

Η Fed οδήγησε σε ισχυρή πτώση και τις ασιατικές αγορές, ενώ δεν επηρέασε την Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης καθώς ανακοίνωσε την απόφασή της μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v