Υποτονικές διαθέσεις στις ευρωαγορές

Αποφεύγοντας το άνοιγμα μεγάλων θέσεων ενόψει πιθανών εξελίξεων στο χώρο των επιτοκίων, οι επενδυτές στις ευρωαγορές τηρούν στάση αναμονής. Η αργία της Wall Street αύριο, συμβάλλει στις υποτονικές τάσεις.

Αποφεύγοντας το άνοιγμα μεγάλων θέσεων ενόψει πιθανών εξελίξεων στο χώρο των επιτοκίων, οι επενδυτές στις ευρωαγορές τηρούν στάση αναμονής. Η αργία της Wall Street αύριο, συμβάλλει στις υποτονικές τάσεις.

Οι μετοχές εταιριών των ενεργειακών κλάδων ανακτούν ανοδικές τάσεις παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά, ενώ οι εταιρίες μεταλλευμάτων και εξορύξεων υποχωρούν καθώς προβλέπεται μείωση της ζήτησης από την Κίνα, εφόσον το Πεκίνο επιχειρεί να αποθερμάνει την ανάπτυξη της οικονομίας.

”Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουμε μεγάλες θέσεις τώρα,” αναφέρει αναλυτής της JP Morgan, καθώς ”δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed και πώς θα κατορθώσει ομαλή προσγείωση η κυβέρνηση της Κίνας.”

Η προοπτική επιθετικής πιστωτικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με σημερινή έρευνα του Bloomberg, η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα έχουν φτάσει μέχρι το 2% τουλάχιστον έως το τέλος του 2004.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 4,5% ήταν ευρέως αναμενόμενη και δεν επηρέασε τις συναλλαγές στο Λονδίνο. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται οριακά 0,03% στις 4.491 μονάδες.

Περιορισμένος είναι ο όγκος συναλλαγών στη Γερμανία, όπου σήμερα είναι τραπεζική αργία σε πολλές περιοχές της χώρας, με τον δείκτη DAX να ενισχύεται 0,33% στις 3.711 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,48% στις 4.016 μονάδες. Η αγορά της Αυστρίας παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Οι μισές από τις 16 δυτικο-ευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν σήμερα υποχωρούν ελαφρώς, ενώ οι υπόλοιπες μισές ενισχύονται ελαφρώς.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει επίσης η υποχώρηση της Remy Cointreau μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 25% στα 76,3 εκατ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2004, εξαιτίας κάθετης πτώσης πωλήσεων τον Απρίλιο και Μάιο πέρσι, εξαιτίας του ιού SARS.

Με οριακές μεταβολές αναμένεται να ανοίξουν και οι αμερικανικοί δείκτες, σύμφωνα με την προθεσμιακά αγορά των ΗΠΑ, καθώς αναμένονται στοιχεία για την απασχόληση, η οποία και θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις της Fed στα επιτόκια.

Τάσεις ανάκαμψης αναμένεται να εμφανίσει ο κλάδος ημιαγωγών, μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που αναφέρεται σε πρόβλεψη αύξησης πωλήσεων τσιπ κατά 29% στη φετινή χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 19%.

Από το μέτωπο των macro αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σε εβδομαδιαία βάση. Οι αναλυτές, βάση δημοσκόπησης του Bloomberg, πιστεύουν ότι οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 335.000 έναντι 339.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 318.000 στα τέλη Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v