Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-εμπορεύματα στηρίζουν την Ευρώπη

Η θετική πορεία μετοχών τραπεζικών ομίλων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εμπορευμάτων, οδηγούν υψηλότερα τις ευρωαγορές, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται πλέον στην ΕΚΤ.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ παραμένει στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος,  οι οποίοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν ενισχυμένες αγοραστικές διαθέσεις.

Τράπεζες και μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα εμπορεύματα ηγούνται της ανόδου, ενώ η αναπάντεχη «στροφή» της Alcoa σε κερδοφόρα πορεία στο γ’ τρίμηνο, σαφώς προσφέρει στήριξη στις αγοραστικές διαθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ η αγορά έχει προεξοφλήσει διατήρηση αμετάβλητου του βασικού επιτοκίου στο 1%. Το πραγματικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet (η συνέντευξη Τύπου του οποίου ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας) σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις κινήσεις που οφείλουν να πράξουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για «έξοδο» από τα έκτακτα προγράμματα στήριξης.

Άλλωστε και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έπραξε αυτό που ανέμεναν οι αγορές, καθώς διατήρησε αμετάβλητο τόσο το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, όσο και το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" ύψους 175 δισ. στερλινών για την αγορά ομολόγων.

Επιστρέφοντας στην τρέχουσα πραγματικότητα των αγορών, κέρδη μεταξύ 1,1% και 2% καταγράφουν οι μετοχές των HSBC, Banco Santander και Societe Generale. Σε ανάλογη πορεία –με κέρδη που κυμαίνονται από 0,6% έως και 1,1%- οι τίτλοι των BG Group, BP, Royal Dutch Shell και Total.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 ενισχύεται κατά 1,31% στις 5.754 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,98% και να διαμορφώνεται στις 5.159 μονάδες, ενώ κατά 1,39% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.898 μονάδες.

Η αναπάντεχη μείωση της ανεργίας στην Αυστραλία, στήριξε την ανοδική πορεία των ασιατικών αγορών. «Αυτοσυγκράτηση» εν αναμονή των εταιρικών μεγεθών γ’ τριμήνου για την Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v