Ο Γκρίνσπαν ”πιέζει” τις ευρωαγορές

Στο ”κόκκινο” παραμένουν το μεσημέρι οι ευρωαγορές παρά την πληθώρα των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Στο ”κόκκινο” παραμένουν το μεσημέρι οι ευρωαγορές παρά την πληθώρα των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Οι αγορές προεξόφλησαν αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ο Άλαν Γκρίνσπαν δήλωσε χθες ότι ”οι τράπεζες είναι απόλυτα προετοιμασμένες για αύξηση του κόστους δανεισμού”.

Ο δείκτης FTSE κινείται με απώλειες 0,75% στις 4.534 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 077% στις 4.029 μονάδες και ο CAC 0,82% στις 3.742 μονάδες.

Κατά τους αναλυτές, εάν αντιδράσει η Wall Street αρνητικά και σήμερα, ο δείκτης FTSE θα υποχωρήσει προς το επίπεδο στήριξης των 4.460 μονάδων, ενώ ο DAX ίσως δοκιμάσει το φράγμα των 4.000 μονάδων.

Μολονότι η φρασεολογία του διοικητή της Fed δεν διέφερε ιδιαίτερα από προηγούμενες δηλώσεις του, οι αγορές εξέλαβαν τα σχόλιά του ως ένδειξη επικείμενης αύξησης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Η τελική ετυμηγορία των αγορών σχετικά με τις διαθέσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων προβλέπεται να εκδοθεί σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου τμήματος της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται μια, πιο ψύχραιμη, δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων Γκρίνσπαν σήμερα, ειδικά καθώς προβλέπεται να βοηθήσουν τα καλά εταιρικά κέρδη που ανακοίνωσαν πριν από το άνοιγμα της Wall Street η Motorola και η Coca-Cola.

Αποτελέσματα θα δημοσιοποιήσουν σήμερα επίσης η JP Morgan Chase και η Ford Motor.

Το ενδιαφέρον προβλέπεται να μονοπωλήσει πάντως το δεύτερο τμήμα της ομιλίας του διοικητή της Fed, που θα συνοδεύεται από την παράλληλη έκδοση της ”Μπεζ Βίβλου”, όπου η κεντρική τράπεζα καταγράφει τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v