Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στην Ευρώπη-Πτωτικά τα futures

Έκτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές, κατόπιν προειδοποιήσεων και υποβαθμίσεων, να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Πτωτική κίνηση στα futures της Wall Street.

Παραμένουν σε τροχιά υποχώρησης –για έκτη, διαδοχική συνεδρίαση- οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Ο συνδυασμός προειδοποιήσεων, αρνητικών προβλέψεων και ακόμη πιο αρνητικών ανακοινώσεων εκ μέρους κορυφαίων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων είναι αρκετός για να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για την «υγεία» των επιχειρήσεων.

Η Morgan Stanley υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι η HSBC Holdings έχει ανάγκη από 20 έως 30 δισ. δολάρια προκειμένου να λειτουργήσει, ενώ αναμένει ότι θα προχωρήσει σε πλήρη περικοπή του μερίσματος για το 2008. Αποτέλεσμα η μετοχή της HSBC να κινείται 8%.

Η Deutsche Bank προέβλεψε ότι για το δ’ τρίμηνο του 2008 θα ανακοινώσει μετά φόρων ζημίες ύφους 4,8 δισ. ευρώ, με τον τίτλο του κορυφαίου γερμανικού ομίλου να υποχωρεί 7,1%.

Πτώση 21% στα υπό διαχείριση κεφάλαια της Man Group –του μεγαλύτερου hedge fund παγκοσμίως – για το δ’ τρίμηνο, με την μετοχή να υποχωρεί 5,6% στην αγορά του Λονδίνου.

Οι παραπάνω αρνητικές ειδήσεις είναι αρκετές για να πλήξουν και τις μετοχές τραπεζών που δεν «συμμετέχουν» σε αυτές, με την UniCredit να κινείται 3%, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και ο τίτλος της Banco Popolare, μετά από υποβάθμιση της σύστασής του από την Exane BNP Paribas.

«Οι αρνητικές ειδήσεις φθάνουν κατά ορδές στις αγορές. Στην αρχή είχαμε τις απομειώσεις λόγω subprime στις τράπεζες και τώρα περνάμε στις απομειώσεις για την πραγματική οικονομία», υπογραμμίζει στο Bloomberg ο κ. David Hussey, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων της MFC Global Investment Management.

Πτώση 1,4% για τον DJ Stoxx 600, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 4,5%, σημειώνοντας την υψηλότερη πτώση από την αρχή του μήνα.

Απώλειες 1,70% για τον FTSE 100 στις 4.324 μονάδες, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 1,34% στις 4.574 μονάδες, ενώ κατά 0,89% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.169 μονάδες.

Πτωτική κίνηση, αυτήν την ώρα, και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,38%, τον Nasdaq να κινείται 0,56% χαμηλότερα και τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,52%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, για την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στη χώρα τον ίδιο μήνα καθώς και για τα αποθέματα των εταιρειών τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v