Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πέφτουν» οι CEOs... σαν το χαλάζι

Από την αρχή του έτους, έξι μεγάλες εισηγμένες της Wall Street απέπεμψαν τους διευθύνοντες συμβούλους τους εξαιτίας της επενδυτικής δυσαρέσκειας που γεννά η κρίση. Και πολλά "μεγάλα κεφάλια" απειλούνται ακόμη...

«Πέφτουν» οι CEOs... σαν το χαλάζι
Η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, που "κόστισε" σε 500 χιλιάδες Αμερικανούς τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα μόνο, δείχνει τα "δόντια της" και στις τάξεις των επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο κ. William Watkins, που εκδιώχθηκε από τη Seagate Technology στις αρχές της εβδομάδας, είναι ο έκτος CEO εισηγμένης επιχείρησης στην Wall Street που απομακρύνεται από την αρχή του χρόνου. Την περασμένη εβδομάδα, είδαν την "έξοδο" από την εταιρία τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Tyson Foods, της Borders Group, της Orbitz Worldwide, της Chico's FAS και της Bebe Stores.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι αποχωρήσεις προοιωνίζονται πολύ μεγαλύτερη αναταραχή στις τάξεις των ανώτατων διοικητικών στελεχών, φέτος. Όπως όλες οι επιχειρήσεις του πλανήτη, αυτές οι έξι εταιρίες έχουν έλθει αντιμέτωπες με φτωχά οικονομικά αποτελέσματα, βουτιές στις τιμές των μετοχών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επενδυτική κριτική.

Σύμφωνα με ανεπίσημη έρευνα μεταξύ συμβούλων management, συμβούλων απασχόλησης, επενδυτών και άλλων παραγόντων, που μεταφέρει η "Wall Street Journal", υπάρχουν αρκετοί ακόμη CEOs που …κάθονται σε "αναμμένα καρφιά": Είναι ο κ. Rick Wagoner της General Motors, ο κ. Vikram Pandit της Citigroup, ο κ. Jonathan Schwartz  της Sun Microsystems, ο κ. Steve Odland της Office Depot και ο κ. Kenneth Lewis της Bank of America.

Είναι θλιβερή παράδοση, ο "κύκλος εργασιών" των CEOs να διπλασιάζεται σε κακές εποχές, όπως δηλώνει ο Dirk Jenter, βοηθός καθηγητή οικονομίας στο Stanford University, που έκανε έρευνα με βάση στοιχεία για τις μεταβολές στις ανώτατες διοικητικές θέσεις 1.627 επιχειρήσεων της Αμερικής, μεταξύ 1993 και 2001.

Πέρυσι 61 επιχειρήσεις του δείκτη Standard & Poor's 500 άλλαξαν επικεφαλής, έναντι 56 την προηγούμενη χρονιά και ο κ. Jenter εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί φέτος.

Τον δρόμο της εξόδου ακολουθούν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και εκτός των ΗΠΑ. Ο βρετανο-αυστραλέζικος κολοσσός Rio Tinto ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του βραχίονα αλουμινίου θα αποχωρήσει τον Απρίλιο. Ο νορβηγικός κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας και αλουμινίου Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι ο Chief Executive Officer θα απομακρυνθεί στις 30 Μαρτίου.

Πάντως, η μετακίνηση του CEO, δεν είναι πανάκεια. Σε έρευνα του Ιουνίου 2008 της "Wall Street Journal" μεταξύ 30 μεγάλων επιχειρήσεων που απομάκρυναν τους επικεφαλής τους μεταξύ Ιανουαρίου 2005 και Ιουνίου 2007, αποκαλύπτεται ότι οι μετοχές αυτών των επιχειρήσεων υποχώρησαν στη συνέχεια περισσότερες φορές απ’ όσες αυξήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v