Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη ανοίγουν το 2009 οι ευρωαγορές

Κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση του 2009, με οδηγό τις ελπίδες για περαιτέρω κυβερνητικά μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση. Ανοδος στις ασιατικές αγορές.

Κέρδη σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, με οδηγό τις ελπίδες για περαιτέρω κυβερνητικά μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,70% στις 4.465 μονάδες, ο DAX 1,39% στις 4.877 μονάδες και ο CAC 1,23% στις 3,257 μονάδες.

Ωθηση προσφέρουν οι κλάδοι ενέργειας και μεταλλευμάτων, που ακολουθούν υψηλότερα τις τιμές εμπορευμάτων.

Η Rio Tinto ενισχύεται 3,7%, πρωταγωνιστώντας στο ράλι των παραγωγών πρώτων υλών, που ήταν ο κλάδος με την χειρότερη εμφάνιση το 2008 στην Ευρώπη –μαζί με τις τράπεζες.

Οι επιμέρους δείκτες τραπεζών και μεταλλευτικών στον Stoxx 600 υποχώρησαν 65% έκαστος κατά την περσινή χρονιά.

Και οι 19 επιμέρους κλάδοι του Stoxx 600 εμφάνισαν απώλειες 18% και πλέον το 2008, ενώ ο ίδιος ο πανευρωπαϊκός δείκτης διολίσθησε 46%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για την μεταποίηση στην ευρωζώνη καθώς και στις ΗΠΑ του μηνός Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν τα θετικά πρόσημα, αν και οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένοι εξαιτίας αργιών σε αρκετά χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v