Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με άνοδο «διώχνουν» το 2008 οι ευρωαγορές

Με αισθητή άνοδο ολοκληρώνουν οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών το 2008, μια χρονιά που αποδείχθηκε από τις χειρότερες στην χρηματιστηριακή ιστορία. Θετικό άνοιγμα αναμένεται στην Wall Street.

Με αισθητή άνοδο ολοκληρώνουν οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών το 2008, μια χρονιά που αποδείχθηκε από τις χειρότερες στην χρηματιστηριακή ιστορία.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,37% στις 4.452 μονάδες και ο CAC 1,27% στις 3.257 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία δεν λειτουργούν σήμερα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία οι συναλλαγές θα κλείσουν νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 14:30 ώρα Ελλάδος, ενώ στο Παρίσι, το Αμστερνταμ και τις Βρυξέλλες, οι αγορές θα κλείσουν στις 15:00.

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έχει υποστεί ετήσια πτώση 45,7%, εμφανίζοντας την χειρότερη χρονιά από το 1986 που συστάθηκε. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχει διολισθήσει πάνω από 30% με την χειρότερη εμφάνιση από το 1985. Η προηγούμενη χειρότερη χρονιά για το λονδρέζικο χρηματιστήριο ήταν το 2002, όταν είχε καταγραφεί πτώση 24,5%.

Χθες στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έκλεισε το έτος με απώλειες 42,1%. Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει μέχρι χθες 41%, με τη χειρότερη εμφάνιση μετά το -47,1% του Μεγάλου Κραχ το 1931.

Η εικόνα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τις αναδυόμενες αγορές, όπου η κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων επέτεινε τις πιέσεις. Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε με το ποσοστό-ρεκόρ 55% φέτος.

Οι διεθνείς μετοχές έχουν απωλέσει 30 τρισ. δολάρια από την αξία τους κατά τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επέφερε ζημίες και απομειώσεις 1 τρισ. δολ. στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Μόνο τρια από τα 89 διεθνή χρηματιστήρια που παρακολουθεί το Bloomberg σημείωσαν κέρδη στο 2008. Ο γενικός δείκτης της Γκάνα είχε την καλύτερη εμφάνιση, με άνοδο 60%.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Η ημέρα θα είναι πλούσια σε στατιστικές ανακοινώσεις, καθώς θα δημοσιοποιηθούν τα μεγέθη για τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v