Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Σταθερά σε διαδικασία πτώσης οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ήπια υποχώρηση καταγράφουν τα futures της Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και με πρόβλεψη ότι βρίσκεται κοντά στο 7%.

Διεύρυνση των εβδομαδιαίων απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παραμένουν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει «εκτίναξη» της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και διαμόρφωσή της κοντά στο 7%.

Η πτώση στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων –με τον «μαύρο χρυσό» να είναι «έτοιμος» για τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειές του από τον Μάρτιο του 2003- επιτείνει το αρνητικό κλίμα, με εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις να καταγράφονται στις μετοχές των εν λόγω κλάδων.

«Ελεύθερη» πτώση 7,2% για τη μετοχή της BHP Billiton, καθώς ο χαλκός υποχωρεί για έβδομη, διαδοχική συνεδρίαση. Υψηλότερα του 4% οι απώλειες για τις BP και Total, οι οποίες ακολουθούν την αντίστοιχη πορεία του «μαύρου χρυσού».

Αποδυνάμωση 4,1% για τη μετοχή της TNT του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομίλου ταχυμεταφορών, μετά την σύσταση για «πώληση» της μετοχής από την Deutsche Bank.

Απώλειες 1,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 στο επίπεδο των 194 μονάδων, καθώς και οι 19 κλαδικοί δείκτες του καταγράφουν σημαντική πτώση. Σημερινή έκθεση της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι ο δείκτης έχει περιθώριο πτώσης επιπλέον 20%, πριν από την έναρξη περιόδου ισχυρής ανάκαμψης, την οποία οι αναλυτές του οίκου τοποθετούν στο β’ εξάμηνο του 2009.

Ο δείκτης υποχωρεί –μέχρι αυτήν την ώρα- 5,8% για την εβδομάδα, «διαγράφοντας» σχεδόν το ήμισυ των κερδών που σημείωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης.

Σταθερά σε ισχυρή πτώση ο DAX 30, ο οποίος υποχωρεί 2,58% στο επίπεδο των 4.446 μονάδων, με τον FTSE 100 να κινείται 1,23% χαμηλότερα στις 4.112 μονάδες. Στο «ίδιο μήκος κύματος» και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 2,86% στις 3.070 μονάδες.

Ήπια πτωτικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,10%, τον S&P 500 να κινείται 0,19% χαμηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες 0,42%.

Πέραν της ανακοίνωσης για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την καταναλωτική πίστη στη χώρα τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v