Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές, ανεργία ΗΠΑ "βυθίζουν" την Ευρώπη

Παραμένουν σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί από τα 44 δολάρια και οι επενδυτές προεξοφλούν "έκρηξη" στην ανεργία των ΗΠΑ. Πτώση 3% για τον DAX.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς το αμερικανικό αργό υποχωρεί από το επίπεδο των 44 δολαρίων ανά βαρέλι.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο 50 ετών τον Νοέμβριο, στοιχείο το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Πτώση μεγαλύτερη του 4% για δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, όπως γι' αυτούς των BP και Total. Απώλειες 7,7% για τη μετοχή της BHP Billiton, η οποία κλείνει ένα επταήμερο ιδιαίτερα ισχυρών πιέσεων.

Απώλειες 1,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 στο επίπεδο των 193,6 μονάδων, καθώς και οι 19 κλαδικοί δείκτες του καταγράφουν σημαντική πτώση. Σημερινή έκθεση της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι ο δείκτης έχει περιθώριο πτώσης επιπλέον 20%, πριν από την έναρξη περιόδου ισχυρής ανάκαμψης, την οποία οι αναλυτές του οίκου τοποθετούν στο β΄ εξάμηνο του 2009.

"Η αγορά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία, η οποία αναμένεται ότι θα σημειώσει έκρηξη. Οι αγορές είναι "στοιχειωμένες". Καλύτερα να ξεχάσουμε κάθε μορφή αισιόδοξης πρόβλεψης", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Manus Cranny, αναλυτής μετοχικών αγορών της MF Global.

Βάσει των προβλέψεων του Bloomberg, οι αμερικανικές εταιρίες προχώρησαν σε απολύσεις τουλάχιστον 333.000 εργαζομένων κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα η αμερικανική ανεργία να διαμορφώνεται στο 6,8%.

Σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης ο DAX 30, ο οποίος υποχωρεί 3% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.428 μονάδων. Απώλειες 1,49% για τον FTSE 100 στις 4.101 μονάδες, ενώ πλησίον του 2,71% αποδυναμώνεται ο CAC 40 στις 3.075 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v