Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Ευρώπη, εν αναμονή επιτοκίων

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές συνεδριάσεις ΕΚΤ και BoE και έχοντας προεξοφλήσει μείωση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 50 μονάδες. Κέρδη 0,16% για DAX.

Κίνηση σε ανοδικά επίπεδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις σημερινές συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας, προεξοφλώντας μείωση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης και από τις δύο τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι νέες δυσάρεστες ανακοινώσεις από εταιρικό επίπεδο, με την Credit Suisse (-4,1%) να προχωρά σε μείωση 5.300 θέσεων εργασίας και την Philips (-3,3%) να προειδοποιεί για χαμηλότερα EBITDA, επιδεινώνουν το αρνητικό κλίμα.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων σε Βρετανία και ευρωζώνη, με δεδομένη τη σωρεία αρνητικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων και για τις δύο περιοχές, αλλά και την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κοντά στο «όριο» του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Το «debate» έγκειται στο κατά πόσο τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων κατά 50 ή κατά 75 μονάδες βάσης. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να «κρατήσει πυρομαχικά» και να «περιοριστεί» σε μείωση κατά 50 μονάδες, προκειμένου να έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στο μέλλον. Όσο για την Bank of England, με δεδομένη την προηγούμενη αιφνιδιαστική ισχυρή μείωση, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για οτιδήποτε.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης διαμορφώνεται, σήμερα, στο 3,25%, ενώ στη Βρετανία στο 3%. Η, μεν, BoE ανακοινώνει την απόφασή της στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ η ΕΚΤ στις 14.45, με τον επικεφαλής της Jean-Claude Trichet να παραθέσει συνέντευξη Τύπου αργότερα.

Επιστρέφοντας σε επίπεδο δεικτών, ο DAX 30 σημειώνει κέρδη 1,81% στις 4.649 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 1,15% στο επίπεδο των 4.188 μονάδων και τον CAC 40 να σημειώνει κέρδη 1,6%% στις 3.219 μονάδες.

«Μεικτή» εικόνα εμφάνισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς ο Nikkei κινήθηκε 1,1% χαμηλότερα, χάνοντας το «στήριγμα» των 8.000 μονάδων, για μία ακόμη φορά, ενώ η Κίνα κατέγραψε σημαντική ενίσχυση, με τον CSI 300 να κινείται υψηλότερα του 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v