Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατείται η πτώση στις ευρωαγορές

Βαρύ παραμένει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με πτώση ακόμη και για τον χρυσό. Η φημολογία πάντως περί νέας συντονισμένης μείωσης των επιτοκίων στηρίζει τα futures Wall και συγκρατεί την πτώση στις ευρωαγορές.

Βαρύ παραμένει το κλίμα στις ευρωαγορές, κατόπιν δραματικής πτώσης στην Ασία, καθώς επιτείνονται οι φόβοι ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης ανά τον πλανήτη δεν θα αποτρέψουν μια βαθιά και παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση. Ακόμη και τα «καταφύγια», όπως ο χρυσός, σημειώνουν πτώση.

Οι μετοχές που έχουν μεγάλο άνοιγμα στην καταναλωτική ζήτηση υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι μεταλλευτικές και οι πετρελαϊκές εταιρίες υφίστανται αθρόες πωλήσεις επί δεύτερη συνεδρίαση, καθώς οι τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου διολισθαίνουν.

Το συμβόλαιο του χρυσού στο Λονδίνο υποχωρεί 1,7% στα 834,6 δολάρια. Το λιανικό εμπόριο, το εμπόριο πολυτελών ειδών, οι κλάδοι ψυχαγωγίας και τουρισμού επίσης διολισθαίνουν κάθετα, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας απειλούν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με έντονη πτώση, στον απόηχο της χειρότερης συνεδρίασης από το 1987 για τη Wall Street και της διολίσθησης του Nikkei 11,4% στην Ασία. Οι απώλειες περιορίστηκαν γρήγορα, χάρη και στο «σωσίβιο» της ελβετικής κυβέρνησης προς τους τραπεζικούς κολοσσούς UBS και Credit Suisse.

H φήμη ότι θα πραγματοποιηθεί νέα, συντονισμένη, μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη υποστηρίζει επίσης τις προθεσμιακές αγορές της Wall Street στα «πράσινα».

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί το μεσημέρι 2,26% στις 3.987 μονάδες, ο DAX 1,41% στις 4.793 μονάδες και ο CAC 2,9% στις 3.226 μονάδες.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξαγορά μεριδίου 9% στη UBS, κατόπιν διοχέτευσης ρευστού στον τραπεζικό κολοσσό και αγοράς «τοξικών» ενεργητικών αξίας 60 δισ. δολ. Η μετοχή του ομίλου ενισχύεται 3,7%. Η Credit Suisse, που δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί κρατικά κεφάλαια, αλλά θα λάβει από ιδιώτες επενδυτές, κερδίζει 6,8%.

Η Tui Travel (-17,1%) σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Kingfisher διολισθαίνει 5,7%.

Η Anglo American υποχωρεί 2,9% και η Rio Tinto 2%. Η Total διολισθαίνει 6,7% και η Shell 4,3%.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Από το στατιστικό μετωπο, θα ανακοινωθούν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου και τα μεγέθη για τη βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου. Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα τριμήνου των Citigroup, IBM και Google.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v