Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Άνοδος στις ευρωαγορές αλλά με περιορισμένο τζίρο καθώς κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και ΗΠΑ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει πολλά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων και οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση μακροπρόθεσμα είναι λογικές, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά.

Μετά από μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα που ο Βιλερουά αποκάλεσε "κλεισμένο deal", η συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει ανοιχτή σχετικά με το πόσο γρήγορα και μακριά πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση μετά από τον Ιούνιο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 522 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 18.774 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,46% στις 8.132 μονάδες.

Στο μεταξύ, αμετάβλητο κρατήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 89,3 και να παραμένει στο αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) στην τελευταία έκθεσή του. Η μέτρηση του Μαΐου ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Με την τελευταία εικόνα, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος συμπλήρωσε δύο συνεχόμενους μήνες στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάιο του 2023.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 90,4 από το αναθεωρημένο 89,7 του προηγούμενου μήνα - λιγότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών κινήθηκε καθοδικά.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ανοδική τροχιά ακολουθεί το πετρέλαιο στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1,3% στα 83,17 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 1,4% στα 78,78 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,9% στα 2.355 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0858 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v