Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κρατήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον βρετανικό δείκτη FTSE 100. Πιέσεις στις τιμές πετρελαίου. «Βουτιά» 2% για τον χρυσό.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το χρηματιστήριο στο Λονδίνο να υποχωρεί μετά την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,07% στις 521 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 8.339 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,06% στις 18.691 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 8.102 μονάδες.

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας χρονιάς έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 52,3 αυτόν τον μήνα, από το 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,0.

Παράλληλα, οι συλλογικές συμβάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο έδωσαν στους εργαζόμενους της ευρωζώνης μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών τους κατά 4,7% - καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιστροφή της αύξησης των μισθών κοντά στον ρυθμό-ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους αποτελεί πλήγμα για τους επενδυτές που ελπίζουν σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει το κόστος δανεισμού στις 6 Ιουνίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της BHP, αφού η τελευταία προσφορά της για το σύνολο των μετοχών της Anglo American άνοιξε την πόρτα για μια ακόμη εβδομάδα συνομιλιών σχετικά με μια πιθανή εξαγορά.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τρίτη "τελική" και υπό όρους προσφορά της αυστραλιανής μεταλλευτικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 38,6 δισ. στερλίνες. Η Anglo American απέρριψε την προσέγγιση λόγω ανησυχιών σχετικά με τη δομή μιας πιθανής εξαγοράς, αλλά συμφώνησε να συνεργαστεί με την BHP για μια ακόμη εβδομάδα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, καθοδική τροχιά ακολουθεί το πετρέλαιο στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 0,4% στα 81,59 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 0,5% στα 77,10 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 2% στα 2.345 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0824 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v