Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 0,7%.

Θετική έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν θετικά τη νέα εβδομάδα, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τις επόμενες ημέρες. Στο επίκεντρο των επενδυτών και η απόφαση της Moody's, η οποία υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές», υποδεικνύοντας μια απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την «εδραιωμένη πολιτική πόλωση».

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχουν ειλικρινείς συνομιλίες για την Ταϊβάν κατά τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, σε μια νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2025 - νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, η άνοδος των τιμών θα είναι κατά μέσο όρο 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2025, από 2,2% προηγουμένως. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν επιστροφή στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Aποκλίνουν οι προβλέψεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε βαθιές μειώσεις των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν λιγότερες μειώσεις και μεταγενέστερη έναρξη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 72 σεντς, στα $76,45 - ίδια πτώση και για το μπρεντ, στα $80,67 ανά βαρέλι.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v