Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Επιμένουν οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι ευρωαγορές για δεύτερη σερί μέρα.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,84% στις 447 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,73% στις 7.455 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,81% στις 15.352 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,13% στις 7.113 μονάδες.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέμεινε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τελευταίο εξάμηνο του 2023 παραμένουν «καθοδικές», αναμένοντας μια «πιθανή» αδύναμη οικονομία, όπως σημειώνει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου στόχου πληθωρισμού 2%, θεωρώντας ότι οι τρέχοντες ρυθμοί είναι κατάλληλοι και θα συμβάλουν στην έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού, εάν διατηρηθούν.

Στο μεταξύ, φόρους 13 δισ. ευρώ κινδυνεύει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία, αφότου σύμβουλος του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι η νίκη του τεχνολογικού γίγαντα σε προηγούμενο δικαστήριο πρέπει να απορριφθεί.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο γενικός εισαγγελέας Giovanni Pitruzzella του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε μια συμβουλευτική γνώμη, την Πέμπτη, είπε ότι η νίκη της Apple σε ένα κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί, επειδή ήταν γεμάτη νομικά λάθη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1% στα 76,13 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.967 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0710 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v