Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από δύο σερί ανόδους. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Υποχωρεί ο χρυσός.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει από τα τρέχοντα χαμηλά δύο ετών, ιδίως αν υπάρξει νέο σοκ στην προσφορά στον ενεργειακό τομέα.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1% στις 443 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,28% στις 7.360 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,77% στις 15.234 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,96% στις 7.045 μονάδες.

Στο μεταξύ, η βρετανική οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας καθώς τα πιο υψηλά επιτόκια επιδρούν αρνητικά.

Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε προβλέψει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ήταν 0%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 2,2% στα 77,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,3% στα 1.943 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0669 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v