Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά οι ευρωαγορές με την προσοχή στη Μέση Ανατολή

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,3%, το Λονδίνο κερδίζει 0,5%, το Παρίσι χάνει 0,2%, ενώ το Μιλάνο υποχωρεί οριακά κατά 0,1%.

Μικτά οι ευρωαγορές με την προσοχή στη Μέση Ανατολή

Μικτά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την πιο αρνητική πρωινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο στην αγορά από τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,3%, το Λονδίνο κερδίζει 0,5%, το Παρίσι χάνει 0,2%, ενώ το Μιλάνο υποχωρεί οριακά κατά 0,1%.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 4% τη νύχτα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερα νωρίς τη Δευτέρα, καθώς η βία προσθέτει γεωπολιτικό κίνδυνο στις ήδη εύθραυστες αγορές που είναι αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση κλιμακώθηκε σε πλήρη πόλεμο το Σάββατο μετά τα χτυπήματα της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Χαμάς «θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει δει ποτέ πριν».

Στο μέτωπο των εμπορευμάτωνάλμα για το πετρέλαιο και φόβοι κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Στροφή σε επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και το δολάριο και άνοδος του πετρελαίου στη σκιά της σύγκρουσης στο Ισραήλ.

Στήριξη $45 δισ. στο σέκελ από την κεντρική τράπεζα Ισραήλ. Θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά για να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα της ισοτιμίας του σέκελ και να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα. Σε χαμηλό 7 ετών το νόμισμα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, τέταρτο μήνα κατηφόρισε η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας. Η φτωχή ζήτηση από την Κίνα, οι ελλείψεις εργαζομένων, τα υψηλά επιτόκια και οι παρατεταμένες επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους έχουν χτυπήσει τα εργοστάσια.

Στο μέτωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής, χτύπημα δέχθηκε ο Σολτς στις εκλογές σε δύο κρατίδια - ανεβαίνει η ακροδεξιά. Καθώς η απογοήτευση των ψηφοφόρων βαθαίνει, και τα τρία κυβερνώντα κόμματα έχασαν την υποστήριξη στη Βαυαρία και την Έσση, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία - γνωστή ως AfD - αναδείχθηκε δεύτερη ισχυρότερη δύναμη.

Στο εταιρικό μέτωπο, πακέτο χρηματοδότησης ύψους 925 εκατομμυρίων λιρών έκλεισε η Metro Bank, μια συμφωνία που θα επιβάλει ένα κούρεμα 40% σε ορισμένους κατόχους ομολόγων και θα δει τον Κολομβιανό χρηματοδότη Jaime Gilinski να αποκτά ελέγχουσα συμμετοχή. Η μετοχή της κάνει άλμα 26%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v