Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,9%, το Λονδίνο υποχωρεί 0,3%, το Παρίσι κατά 0,9%, η Μαδρίτη 1,2% όπως και το Μιλάνο.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα οικονομικά δεδομένα από την περιοχή.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,9%, το Λονδίνο υποχωρεί 0,3%, το Παρίσι κατά 0,9%, η Μαδρίτη 1,2% όπως και το Μιλάνο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν για ακόμη μία φορά ύφεση στη μεταποιητική παραγωγή, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά επίπεδο σχεδόν ρεκόρ.

Στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν περίπου 3%, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες στην περιοχή. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύτηκε 3,12% χαμηλότερα μετά την επιστροφή του από αργία τη Δευτέρα.

Στην αγορά συναλλάγματος, βουλιάζει ξανά το ρούβλι, νέος πονοκέφαλος για τη Ρωσία. Το νόμισμα ξεπέρασε τα 100 ρούβλια ανά δολάριο. Η πτώση το έφερε ξανά σε ένα όριο που προκάλεσε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο και έντονες συζητήσεις για πιθανά capital controls. Την ίδια ώρα στο πιο χαμηλό του 2023 κατηφορίζει το ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε χαμηλό 3 εβδομάδων βουτάει το πετρέλαιο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα υψηλά επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων. Η πτώση των τιμών πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες αντιστρέφει μια τάση ανόδου που καταγράφεται από τον Ιούνιο.

Στην αγορά ομολόγων, στο πιο υψηλό από το 2007 ανέρχεται η απόδοση των 10ετών Treasuries. Οι επενδυτές συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψουν μια βαθιά ύφεση και ότι η Federal Reserve είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v