Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο σταθερά.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Αρνητικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το επίκεντρο των επενδυτών και στα νέα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο σταθερά.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε βυθισμένη σε βαθιά και ευρεία ύφεση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση συνέχισε να συρρικνώνεται. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Σεπτέμβριο από το 43,5 του Αυγούστου, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το όριο των 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 και στο 4,3% για τον Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδο-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν ότι έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους Financial Times σήμερα Δευτέρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «πρόωρο» δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο ήταν 5,3% χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, διατηρώντας την πτώση του Αυγούστου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της  τράπεζας Nationwide που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 70 σεντς, όπως και το μπρεντ, με το πρώτο στα 91,52 δολάρια ανά βαρέλι και το δεύτερο στα $93.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v