Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στον πληθωρισμό

Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι ενισχύεται 0,1%, η Μαδρίτη κερδίζει 0,1% και το Μιλάνο επίσης.

Ηπια οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στον πληθωρισμό

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιστρέφοντας την αρνητική δυναμική που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της εβδομάδας. Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι ενισχύεται 0,1%, η Μαδρίτη κερδίζει 0,1% και το Μιλάνο επίσης.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν αρνητικά την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκονται οι προκαταρκτικές μετρήσεις πληθωρισμού από τη Γερμανία και την Ισπανία για τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υποχώρησε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 5,9% τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ένα εθνικό ποσοστό περίπου σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, μια επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ήταν καλά νέα για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν νωρίτερα ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πρώτη φορά σε ένα χρόνο έφτασε στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό. Προηγήθηκε η πτώση των αποθεμάτων σε κρίσιμα επίπεδα, σε σημαντικό κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ, γεγονός που ανέδειξε ένα διευρυνόμενο παγκόσμιο έλλειμμα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων φόρων στις εξαγωγές πετρελαίου.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε γενικές γραμμές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού σημείωσαν κάποια κέρδη την Τετάρτη, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα στη Wall Street. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2007. 

Ο όμιλος China Evergrande και οι μονάδες του ανέστειλαν τις συναλλαγές των μετοχών τους στο Χονγκ Κονγκ. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν αναφέρθηκε λόγος για τη διακοπή, σε ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Evergrande, Χούι Κα Γιαν, απομακρύνθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα και βρίσκεται υπό επιτήρηση σε καθορισμένη τοποθεσία, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα την Τετάρτη. Δεν είναι σαφές γιατί ο Χούι βρίσκεται σε κατ' οίκον επιτήρηση, ένα είδος αστυνομικής δράσης που υπολείπεται της επίσημης κράτησης ή σύλληψης και δεν σημαίνει ότι ο Χούι θα κατηγορηθεί για έγκλημα (σ.σ. χρειάζεται έγκριση για να φύγει ή να συναντηθεί με άλλα πρόσωπα).

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v