Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ημέρα πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι παγκόσμιες αγορές διορθώνουν προς τα κάτω και αναζητούν βηματισμό σε συνθήκες έντονης αστάθειας προβληματισμένες από την τελευταία απόφαση της Fed για τα επιτόκια και τους χρησμούς για τη συνέχεια.

Δεύτερη ημέρα πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δεύτερη ημέρα πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω μιας σειράς αποφάσεων για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες στην Αγγλία, την Τουρκία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση της Fed.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,4%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντιδρά ελαφρώς 0,2% μετά το κράτημα των επιτοκίων από την BoE, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται χαμηλότερα 0,4% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,8% .

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Πέμπτη με βουτιά 1,3%, με τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 3,2%, ακολουθούμενες από τις μετοχές της εξόρυξης, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,6%.

Οι μετοχές των ολλανδικών τραπεζών υποχωρούν, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε υψηλότερο φόρο στις τράπεζες για να καλύψουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μεγαλύτερη υποστήριξη για τη φροντίδα των παιδιών το 2024. 

Οι βουλευτές υποστήριξαν επίσης την εισαγωγή φόρου στις επαναγορές μετοχών από εισηγμένες εταιρείες, μεταδίδει το Reuters.

Οι μετοχές της ING Groep υποχώρησαν κατά 5,1%, οι μετοχές της ABN AMRO ήταν 3,9% χαμηλότερες και η Van Lanschot Kempen έχανε 1%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ υποχωρούσε 0,4%.

Οι παγκόσμιες αγορές διορθώνουν προς τα κάτω και αναζητούν βηματισμό σε συνθήκες έντονης αστάθειας προβληματισμένες από την τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες περικοπές επιτοκίων το επόμενο έτος από ό,τι είχε εκτιμήσει αρχικά.

Μαζί με τις προβλέψεις για τα επιτόκια, η Fed αύξησε επίσης απότομα τις προσδοκίες της για οικονομική ανάπτυξη για φέτος, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος.

Νωρίτερα το πρωί , ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία ανέκαμψαν τον Αύγουστο, καθώς η επιστροφή πιο σταθερού καιρού, μετά τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, έφερε τους καταναλωτές ξανά στα καταστήματα. Ο όγκος των προϊόντων που πωλήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αλλά παραμένει υποτονικός.

Παράλληλα, προς έγκριση είναι στην Βρετανία το deal-μαμούθ 69 δισ. δολ. της Microsoft για την Activision Blizzard, δήλωσαν νωρίτερα οι αρχές ανταγωνισμού (CMA) της χώρας.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών ότι μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve μπορεί να έρθει πριν από το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v