Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν για δεύτερη μέρα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Νέα άνοδος για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτω από το 50 για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν οι βασικοί μοχλοί της συρρίκνωσης της ζώνης του ευρώ.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ύφεση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο.

Ένας δείκτης PMI από την S&P Global έδειξε για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώση της παραγωγής, φτάνοντας το 47,1. Αν και τον Σεπτέμβριο καταγράφεται είναι μια πολύ μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η ένδειξη είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο 50 που δείχνει ύφεση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

Παράλληλα, ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Αύγουστο, καθώς η επιστροφή πιο σταθερού καιρού, μετά τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, έφερε τους καταναλωτές ξανά στα καταστήματα.

Ο όγκος των προϊόντων που πωλήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,07% στις 7.683 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 15.557 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 0,40% στις 7.184 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,9% στα 90,49 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.946 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ υποχωρεί οριακά σε σχέση με το δολάριο στο 1,0660 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v