Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά από δύο σερί ανόδους. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τα macro στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε βυθισμένη σε βαθιά και ευρεία ύφεση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση συνέχισε να συρρικνώνεται.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Σεπτέμβριο από το 43,5 του Αυγούστου, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το όριο των 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 43,1 από 43,4.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους Financial Times σήμερα Δευτέρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «πρόωρο», δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

«Είμαστε καθ' οδόν προς το 2%... Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά, καθώς το τελευταίο μίλι δεν θα είναι εύκολο... τα στοιχεία που μπορεί να τορπιλίσουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού είναι ισχυρά», εξήγησε.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,03% στις 445 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,28% στις 7.510 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,91% στις 15.247 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 7.068 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,6% στα 89,29 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 1% στα 1.847 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0498 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v