Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιμένουν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Τρίτη σερί πτώση σημείωσε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. «Βουτιά» 3,3% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές μετά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων που προκαλούν ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,14% στις 440 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,77% στις 7.412 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 15.099 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 6.996 μονάδες.

«H εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει, για την ώρα και με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, ολοκληρωθεί» τόνισε την Τετάρτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,6% και κατά 0,5% αντίστοιχα, τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 11,5% στη ζώνη του ευρώ και 10,5% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Παράλληλα, κατά 1,2% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Αύγουστο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ κατά 0,9% καθοδικά κινήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,1% στην ευρωζώνη και κατά 2% στην ΕΕ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «βουτιά» 3,3% στα 86,29 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.839 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0515 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v