Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο χάνει 0,1%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη κινείται οριακά θετικά και το Μιλάνο οριακά αρνητικά. Μικτή εικόνα από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, την ώρα που η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις τον Σεπτέμβρη.

Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές

Επιφυλακτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία πληθωρισμού για τον Αύγουστο. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο χάνει 0,1%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη κινείται οριακά θετικά και το Μιλάνο οριακά αρνητικά.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός αυτό τον μήνα, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών (ο δομικός πληθωρισμός) υποχώρησε όπως αναμενόταν, μια μικτή εικόνα που περιπλέκει τη ζωή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς σταθμίζει τα πλεονεκτήματα μιας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, ενόψει μιας ορατής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ο συνολικός πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο, αψηφώντας τις προσδοκίες για πτώση στο 5,1%. Ωστόσο, η δομική μέτρηση, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε όπως αναμενόταν, στο 5,3% από 5,5% του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, στο εταιρικό μέτωπο, η UBS δημοσίευσε το πρώτο της σύνολο αποτελεσμάτων από τότε που η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse.

Η UBS σημείωσε κέρδη 28,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και την Ισπανία. Η Ισπανία ανέφερε αύξηση του πληθωρισμού, στο 2,6% σε ετήσια βάση για τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ η Γερμανία ανέφερε πτώση 13,2% στις εισαγωγές για τους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο - η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987.

Κατά 2,2% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της Γερμανίας τον Ιούλιο, σε πραγματικούς όρους και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 0,8%. Σε ονομαστικούς όρους, ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 2,7% ετησίως και υποχώρησε 0,8% μηνιαίως.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v