Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Επιφυλακτική άνοδος στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ. Πιέσεις στον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Θετικά πρόσημα στις χρηματιστηριακές αγορές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις Κεντρικών Τραπεζιτών για τα επιτόκια.

Νωρίτερα, ο Τζέρομ Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ, προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ι. Νάγκελ, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός είναι αρκετά υπό έλεγχο για να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, με την απόφασή του να εξαρτάται από πρόσθετα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς για μένα να σκεφτώ μια παύση», είπε ο επικεφαλής της Bundesbank στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι θα περιμένει επιπλέον στοιχεία πριν λάβει μια απόφαση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι γύρω στο 5%. Άρα αυτό είναι πολύ υψηλό. Στόχος μας είναι το 2%. Οπότε υπάρχει δρόμος».

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,04% στις 451 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.338 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 15.631 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 7.229 μονάδες.

Στο μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μόλις βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στο 85,7 από το αναθεωρημένο 87,4 τον προηγούμενο μήνα, κάτω από τη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg. Μια ξεχωριστή έκθεση επιβεβαίωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε στάσιμο τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, επηρεασμένο από το εμπόριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,5% στα 79,44 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 1.933 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0790 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v