Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ οριακές χαμηλότερα κινήθηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ήπια άνοδος στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Κίνας.

Νωρίτερα, η Κίνα αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους αλλά να διατηρήσει αμετάβλητο το αντίστοιχο των πέντε ετών. Οι αναλυτές περίμεναν πως θα μειωθούν και τα δυο επιτόκια.

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν πάνω από τις προβλέψεις τον Ιούλιο, με τη μεγάλη πτώση να οφείλεται κυρίως στη μείωση των ενεργειακών τιμών.

Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 6% σε σχέση ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν οι τιμές είχαν εκτιναχθεί λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 5,1%.

Επιπλέον, οι πωλητές ακινήτων στη Βρετανία έριξαν κάθετα τις τιμές, με τον πιο απότομο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων υπονομεύει τη δυνατότητα αγορών.

Σύμφωνα με την πύλη Rightmove, οι μέσες τιμές των κατοικιών που εισέρχονται στην αγορά μειώθηκε κατά 1,9%, στις 364.895 λίρες, τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τον αντίστοιχο μήνα από το 2018 και συνολικά για τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι πωλητές προσπαθούσαν να κλείσουν συμφωνίες, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,05% στις 448 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,06% στις 7.257 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 15.603 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 7.198 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,9% στα 81,99 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.918 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0918 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v