Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στο Jackson Hole

Οριακή πτώση καταγράφεται στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπειρου που περιμένουν τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με το βλέμμα στον Jerome Powell και την απογευματινή του ομιλία στο Jackson Hole βρίσκονται οι επενδυτές στην Ευρώπη, όπου τα χρηματιστήρια κινούνται ήπια πτωτικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,2%, όπως o DAX και ο γαλλικός CAC 40. Ελαφρά μικρότερες, στο 0,1% οι απώλειες για τον βρετανικό FTSE 100.

Νωρίτερα στην Ασία καταγράφηκε ισχυρή πίεση στις μετοχές και ανοδική κίνηση στο δολάριο. Το πετρέλαιο βρήκε βηματισμό στα χαμηλά περίπου ενός μηνός, αλλά παρέμεινε σε τροχιά για δεύτερη εβδομαδιαία πτώση εν μέσω ισχυρότερου δολαρίου και ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI υποχώρησε 1,2%, αλλά παρέμεινε σε καλό δρόμο για άνοδο 0,5% για την εβδομάδα, σταματώντας πτωτικό σερί τριών εβδομάδων.

«Όλα εξαρτώνται από τον Πάουελ», δήλωσε ο Ματ Σίμπσον, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index. «Κατά πάσα πιθανότητα, θα επιλέξει το αφήγημα του «υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σε ότι αφορά τα επιτόκια, πιθανότατα που έχει ήδη τιμολογηθεί, και αυτό αφήνει τη δυνατότητα για μια απάντηση «αγόρασε τη φήμη, πούλησε το γεγονός»», είπε ο Σίμπσον.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσης κανένας πραγματικός λόγος για τον Πάουελ να επιλέξει ένα τόνο "περιστεριού"», πρόσθεσε, «και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα άσχημο τέλος της εβδομάδας για τις μετοχές, ενώ το δολάριο λάμπει».

Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό και οι επενδυτές αναζητούν σαφήνεια σχετικά με το εάν θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και για πόσο καιρό η Fed σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v