Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωγορές στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 0,8%. Οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας.

Θετικά οι ευρωγορές στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Ανοδικά ξεκινούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και προσβλέπουν στα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 0,8%. Οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να αξιολογούν τα σχόλια από την ετήσια συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, την περασμένη εβδομάδα. Στη συγκέντρωση, κεντρικοί τραπεζίτες συναντήθηκαν και συζήτησαν για τη νομισματική πολιτική και τον τρόπο αντιμετώπισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η ομιλία που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές.

Ενώ ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να είναι ευέλικτη, πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Δεν έστειλε σαφές σήμα η Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα, για το τι πρόκειται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα επιτόκια.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού, εν αναμονή ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες ημέρες.

Στην κινεζική αγορά, οι μετοχές της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας κατασκευής ακινήτων στον κόσμο, της China Evergrande Group, κατρακύλησαν έως και 87% καθώς οι συναλλαγές επανήλθαν μετά από 17 μήνες.

Πίσω στην Ευρώπη, οι εξελίξεις είναι ήρεμες στο εταιρικό μέτωπο καθώς η περιοχή έχει ολοκληρώσει μια πολυάσχολη σεζόν ανακοίνωσης κερδών.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η οποία είναι τώρα θυγατρική της UBS μετά από εξαγορά με διευκόλυνση της κυβέρνησης, σημείωσε ζημιά 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα της SonntagsZeitung που επικαλείται στελέχη της τράπεζας.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v