Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καλό διεθνές κλίμα ανεβάζει και τις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,1% και το Μιλάνο 0,3%.

Το καλό διεθνές κλίμα ανεβάζει και τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ακολουθώντας τις διεθνείς, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε έναν νέο γύρο οικονομικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,1% και το Μιλάνο 0,3%. Οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, αν και οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν στο πράσινο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με βάση και τη θετική συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας οδήγησαν τα κέρδη.

Η δυναμική ήρθε μετά από μια κερδοφόρα μέρα στη Wall Street - κάτι σπάνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να προσπαθούν να χαράξουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός δεν επιστρέψει στον στόχο.

Ενώ ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να είναι ευέλικτη, πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», είπε.

«Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειάζεται και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εισέρχονται στις τελευταίες ημέρες ενός δύσκολου μήνα, η προσοχή θα στραφεί προς μια νέα παρτίδα οικονομικών δεδομένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, που θα δείξουν τον ρυθμό των θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών και θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τη Fed για το πώς να προχωρήσει στη νομισματική της πολιτική.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία της ημέρας

Μάχη για τον προϋπολογισμό των €86 δισ. της ΕΕ.
Τα αιτήματα των Βρυξελλών για πρόσθετη χρηματοδότηση διχάζουν τα κράτη-μέλη και απειλούν την υποστήριξη προς το Κίεβο. Ερχονται επώδυνες διαπραγματεύσεις.

Διέσπασαν την πρώτη γραμμή άμυνας στο Νότο οι Ουκρανοί.
Ενα κρίσιμο βήμα υποστηρίζει ότι πέτυχε το Κίεβο μετά από μήνες προσπαθειών αλλά είναι μόνο η αρχή. Κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο.

Χειροτερεύει η διάθεση των καταναλωτών στη Γερμανία.
«Οι πιθανότητες να ανακάμψει το καταναλωτικό κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους μειώνονται ολοένα και περισσότερο», σημειώνουν ειδικοί του ερευνητικού ινστιτούτου GfK.

Συνάλλαγμα και πετρέλαιο

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,081 δολάριο, ενώ η στερλίνα ενισχύεται οριακά, στο $1,261.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 14 σεντς, στα 79,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με παρόμοια πτώση βρίσκεται στα $84,32.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v