Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Brexit και στην έναρξη του νέου κύκλου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Στο μεταξύ, απογοητευτικά για άλλη μια φορά ήταν τα macro στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο, με πίεση από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα συμβόλαια για made in Germany προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά να υποχωρεί κατά 1,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διολισθήσει κατά 0,3%.
Επιπλέον, το κλίμα μεταξύ των επενδυτών στην ευρωζώνη κάνει «βουτιά» τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων έξι ετών και περισσότερο, καθώς η δράση των κεντρικών τραπεζών δεν καταφέρνει να ηρεμήσει τους φόβους για ύφεση.
Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης του ερευνητικού οργανισμού Sentix βυθίζεται στις -16,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -11,1 τον Σεπτέμβριο.
Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013, ενώ ξεπερνάει τις προβλέψεις για πτώση στις -13.
Παράλληλα, σύμφωνα με τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα επιβίωναν από ένα εξάμηνο σοκ ρευστότητας, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το τεστ της ΕΚΤ σε 103 τράπεζες αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη ύφεση.
Το τεστ δείχνει ότι τέσσερις τράπεζες δεν θα επιβίωναν περισσότερο από έξι μήνες αν έμεναν εκτός της αγοράς χονδρικής χρηματοδότησης και 52 θα βούλιαζαν εντός έξι μηνών αν κάποιοι χρηματοοικονομικοί αντισυμβαλλόμενοι και εμπορικοί πελάτες απέσυραν τα χρήματα τους.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,71% στις 382 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.197 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στις 12.097 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 5.521 μονάδες.
Επιπλέον, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 9.044 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 21.652 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.504 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0994 από 1,0980 την προηγούμενη εβδομάδα.