«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στην Ευρώπη. Απώλειες άνω του 3% για τους δείκτες FTSE 100 (Λονδίνο) και CAC 40 (Παρίσι). Πιέσεις στο πετρέλαιο. Πάνω από τα 1.500 δολ./oz ο χρυσός.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο των απογοητευτικών μακροοικονομικών μετρήσεων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ την Τρίτη.

«H Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση εάν αυτή εκδηλώνονταν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, συμπληρώνοντας πάντως πως δεν αναμένεται κάμψη τόσο άσχημη όσο αυτή που σημειώθηκε το 2008/2009.

«Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι διότι έχουμε αξιοπρεπείς χρηματοοικονομικούς πόρους άρα αν υπάρξει οικονομική κρίση, μπορούμε να λάβουμε αντίμετρα, όμως αυτή τη στιγμή απλώς βλέπουμε βραδύτερη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο μεταξύ, στήριξη στο αίτημα των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά $7,5 δισ. για την υπόθεση της Airbus προσέφερε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμου που έχει ξεσπάσει.

O Π.Ο.Ε. αναγνώρισε στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά για την σύμφωνα με τον οργανισμό παράνομη επιδότηση της Airbus από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μέτωπο του Brexit, την πρόταση της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop αλλά ούτε και συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Το backstop είναι στην ουσία μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,7% στις 377 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» 3,23% στις 7.122 μονάδες (η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016), ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,76% στις 11.925 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,12% στις 5.422 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 2,77% στις 8.912 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,87% στις 21.298 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,4% στα 52,37 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1.506 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανακάμπτει για δεύτερη μέρα από το χαμηλό 29 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,0955 από 1,0932 την προηγούμενη μέρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v