Σε θετικό έδαφος γυρίζουν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αρνητική πρωινή έναρξη, με πλούσια ειδησεογραφία από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι εμπορικοί φόβοι και οι ανησυχίες.
Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX αν και ξεκίνησε συνεδρίαση αμετάβλητος, ενισχύεται περαιτέρω κατά 1,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 ξεκίνησε ελαφρώς αρνητικά αλλά συνεχίζει με θετική κίνηση κατά 0,7%, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κάνει θετικό γύρισμα κατά 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 παραμένει σε αρνητικό έδαφος κατά 0,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe κινείται ανοδικά 0,4%.
Ο τραπεζικός τομέας
Τα νεότερα έρχονται από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Η βρετανική κυβέρνηση προχωράει στην πώληση μεριδίου της Royal Bank of Scotland για περίπου 2,6 δισ. στερλίνες (3,5 δισ. δολάρια). Η μετοχή της RBS υποχωρεί 3,7%.
Την ίδια ώρα η γαλλική Societe Generale πρόκειται να πληρώσει ελαφρώς περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια σε πρόστιμα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ για διακανονισμό κατηγοριών, που σχετίζονται με χρήματα που δόθηκαν σε αξιωματούχους της Λιβύης, την εποχή Καντάφι.
Brussels Economic Forum
Σήμερα ξεκίνησε το Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών. Από το βήμα του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, προσθέτοντας πως απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Τόνισε πως πιστεύει στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σύντομα και υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Παραμένοντας στη γηραιά ήπειρο, χθες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς τόνισε ότι υποστηρίζει τα σχέδια που προτείνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, το οποίο θα υποστηρίζει τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης.
Και άλλες δυσκολίες στη διαδικασία του Brexit
Οσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και των βημάτων που ακολουθούντια, προέκυψε νέο εμπόδιο. Η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα δημοσιεύσει έκθεση με το περίγραμμα της μελλοντικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ τον Μάιο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε ξανά τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ, που θεωρείται ως ο συνολικός δείκτης για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από τις 55,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ήταν πάντως σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ παραμένει υψηλότερα από τις 50 μονάδες, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Εμπορικές εντάσεις και Ασία
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να κυριαρχούν στη συζήτηση στις αγορές. Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να έχει μία δυνατή σχέση με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους πρόσφατα επιβεβλημένους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σταθεροποιητική εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή άνοδο, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στα οικονομικά θεμελιώδη, καθώς καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ παρακολουθούν προσεκτικά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τους αμερικανικούς δασμούς.