Στο επίκεντρο και σήμερα οι εξελίξεις στην Ιταλία οι οποίες οδηγούν τις αγορές, την ώρα που υποχωρούν οι ανησυχίες για το βάθος της πολιτικής κρίσης.
Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ξεκίνησε με θετική κίνηση κατά 0,6%, έκανε αρνητικό γύρισμα μισή ώρα μετά, πριν καταλήξει σε θετικό έδαφος ξανά (+0,4%) και φτάσει να κερδίζει 0,8%.
Οι επενδυτές εμφανίζονται πιο ήρεμοι μετά τις εκδόσεις 10ετών και 5ετών ιταλικών τίτλων χθες, ενώ «ανάσα» δίνει και το «παράθυρο» που άνοιξε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Ντι Μάιο, για νέες συζητήσεις, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί η προκήρυξη εκλογών.
Ράλι στα ιταλικά ομόλογα
H απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου υποχωρεί πάνω από 100 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,86%, ενώ η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 27 μονάδες βάσης στο 2,78%.
Η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στις 2,395 ποσοστιαίες μονάδες από 2,828 ποσοστιαίες μονάδες την Τρίτη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 0,1% υψηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX αν και ξεκίνησε συνεδρίαση 0,1% υψηλότερα, γρήγορα έκανε αρνητικό γύρισμα (-0,3%).
Στην Πορτογαλία ο PSI 20 κινείται θετικά κατά 0,3%, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ ενισχύεται επίσης 0,4%.
Οι μετοχές της BMW τελούν υπό διαπραγμάτευση 0,5% χαμηλότερα, ενώ οι μετοχές της Daimler και της Volkwagen υποχωρούν 1% και 1,6% αντίστοιχα.
Αιτία τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου για να μπλοκάρει τις γερμανικές πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Daimler και η BMW, από την αμερικανική αγορά, τα οποία φέρεται να έχει μεταφέρει στον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Wirtschaftswoche.
Στο μέτωπο των δεδομένων, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ενισχύθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Μάιο, παίρνοντας ώθηση από τα υψηλότερα κόστη ενέργειας.
Στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,9% από 1,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Ξεπέρασε τις προσδοκίες για άνοδο ύψους 1,6%.
Η εικόνα στην Ασία και τη Wall
Απομακρύνθηκαν από το χαμηλό διμήνου τα ασιατικά χρηματιστήρια, με το ευρώ να ανακάμπτει από το χαμηλό δεκαμήνου.
Στη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, η ανάπτυξη του οποίου ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου τον Μάιο και διαμορφώθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών.
Την ίδια ώρα, μικρή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε η Ιαπωνία τον Απρίλιο, κατά 0,3%, σημειώνοντας υποχώρηση από την ανάπτυξη κατά 1,4% τον Μάρτιο. Τα στοιχεία ήταν αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη αναλυτών του Reuters που έβλεπαν αύξηση ύψους 1,2%.
Ανοδικά κινήθηκε και η Wall Street, με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο ενεργειακός κλάδος.