Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία συντηρούν τη νευρικότητα των επενδυτών. Σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία. Προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματιστηρίων της Μ. Ανατολής, μετά το χθεσινό sell-off.

Περιορισμένες απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δείχνουν να αντιδρούν με ψυχραιμία στη νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου και στις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Καθώς η αμερικανική αγορά παραμένει σήμερα κλειστή, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King, οι όποιες ελπίδες των επενδυτών για αντιστροφή του αρνητικότατου κλίματος που επικρατεί στις αγορές από την αρχή του έτους, στηρίζονται στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, εκτιμώντας πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να πιέζουν τις αγορές.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,52% χαμηλότερα στις 329 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητος στις 5.804 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρεί κατά 0,27% στις 4.199 μονάδες, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, στις 9.537 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,59% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.484 μονάδες, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTMIB καταγράφει πτώση 2,2% στις 18.775 μονάδες, καθώς το αρνητικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο καθυστέρησης των πολυαναμενόμενων συνενώσεων στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Σημαντικές απώλειες, έως 2,5% καταγράφει και ο πορτογαλικός δείκτης PSI, που διαμορφώνεται στις 4.727 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης υποχωρεί 2,5%, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για έλεγχο στα κόκκινα δάνεια. 

Οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco de Sabadell, της γαλλικής Credit Agricole και της πορτογαλικής Banco Comercial Portugues καταγράφουν απώλειες πάνω από 4%. Πολλές από τις τράπεζες, που είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ιταλικές, με την Banco Monte Paschi να υποχωρεί 13% και τις Banco Popolare, UniCredit και Mediobanca να υποχωρούν 4 έως 7%.

Σταθεροποιούνται οι αγορές της Μ. Ανατολής μετά το χθεσινό ξεπούλημα

Εν τω μεταξύ, οι χρηματιστηριακές αγορές της Μέσης Ανατολής προσπαθούν σήμερα να «συνέλθουν» μετά τη χθεσινή «βουτιά», που στο Κατάρ ξεπέρασε και το 7%, η οποία αποδίδεται στην επανεμφάνιση του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής διολίσθησαν χθες σε πολυετή χαμηλά, καθώς η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις απώλειες της Wall Street την Παρασκευή, πυροδότησαν πωλήσεις πανικού.

Δεν ήταν λίγοι οι θεσμικοί επενδυτές που ξαφνιάστηκαν από την έκταση των απωλειών, τις πωλήσεις χωρίς διάκριση και την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και όταν οι αποτιμήσεις άγγιξαν πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την πτώση κατά 6% του Brent την Παρασκευή, ενώ η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν που αποφασίστηκε το Σάββατο εκτιμάται ότι θα πιέσει βραχυπρόθεσμα ακόμα χαμηλότερα την τιμή, καθώς θα εισρέει επιπλέον πετρέλαιο στην ήδη υπερκορεσμένη παγκόσμια αγορά.

Οι αραβικές χώρες ήδη εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους στην εποχή του φθηνού πετρελαίου, όμως η τελευταία πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού», αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ακόμα γύρο, ακόμα σκληρότερης λιτότητας.

Χθες, το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας κατέγραψε πτώση 5,4%, του Ντουμπάι 4,6%, του Άμπου Ντάμπι 4,2% και του Κατάρ 7,2%, ενώ οι απώλειες στην Αίγυπτο περιορίστηκαν στο 1,7%.

Σήμερα, η Σαουδική Αραβία κινείται 0,32% χαμηλότερα στις 5.502 μονάδες, το Ντουμπάι 0,52% χαμηλότερα στις 2.670 μονάδες, το Άμπου Ντάμπι 0,13% υψηλότερα στις 3.792 μονάδες, το Κατάρ κατά 0,18% στις 8.543 μονάδες, ενώ κέρδη 3,11% καταγράφει ο δείκτης της Αιγύπτου, στις 5.939 μονάδες.

Πιο κοντά στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα ούτε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ούτε όμως και από την είδηση της έκρηξης σε κέντρο υγείας, κοντά σε σχολείο, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Ο δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 70.910 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (για τον Νοέμβριο του 2015), η εισροή ξένων επενδύσεων που αποτελούσε τον «αιμοδότη» της τουρκικής ανάπτυξης τα τελευταία 12-13 χρόνια, κατέγραψε σημαντική πτώση πέρυσι, ιδίως στο χρηματιστήριο, όπου οι επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 μειώθηκαν κατά σχεδόν 15 δις. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v