Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και VW πιέζουν τις ευρωαγορές

Τα στοιχεία για την κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Volkswagen επιβαρύνουν το κλίμα στις ευρωαγορές. Αντίθετη φορά για το χρηματιστήριο της Ισπανίας. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Διευρύνονται οι απώλειες στις περισσότερες ευρωαγορές, με το επενδυτικό κλίμα να επιβαρύνεται από την ανακοίνωση των στοιχείων για τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας αλλά και από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Volkswagen, που οδηγούν σε νέα υποχώρηση των μετοχών του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεών της μειώθηκαν κατά 8,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011, ενώ το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως τόσο το προσωπικό της Volkswagen όσο και προμηθευτές είχαν προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο για το «πειραγμένο» λογισμικό. Επιπλέον, η Audi ανακοίνωσε προ ολίγου πως 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της παγκοσμίως (1,42 εκατ. στη Δυτική Ευρώπη, 577.000 στη Γερμανία και 13.000 στις ΗΠΑ) επηρεάζονται από το σκάνδαλο της Volkswagen.

Αντιθέτως, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία, μετά από δεύτερη σκέψη, φαίνεται πως ανακουφίζει τους αναλυτές, με αποτέλεσμα το ισπανικό χρηματιστήριο να κινείται για αρκετή ώρα σε αντίθετη φορά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Και αυτό διότι, αν και τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονόμησης εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών, ωστόσο το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσαν (47,8%) δύσκολα δίνει ώθηση στην εκστρατεία για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

«Αυτό που προέκυψε από τις εκλογές είναι πως υπάρχει πλειοψηφία των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως την ίδια ώρα δεν πέτυχαν την απόλυτη πλειοψηφία», σχολιάζει χαρακτηριστικά αναλυτής της BNP Paribas. «Αν υπάρξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα κέρδιζε το 'ναι'. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Καταλονία θέλει να είναι ανεξάρτητη».

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,94% στις 346 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατά 1,41% στις 6.020 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 1,7% στις 4.403 μονάδες και κατά 1,26% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.566 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1,43% ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 21.034 μονάδες, κατά 0,82% ο πορτογαλικός δείκτης PSI στις 5.018 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος "γύρισε" και ο ισπανικός δείκτης IBEX (-0,47% στις 9.475 μονάδες), ο οποίος ήταν ο μόνος που σήμερα κινούνταν με θετικό πρόσημο. 

Οι τράπεζες της Καταλονίας Caixabank και Banco Sabadell υπεραπέδιδαν του δείκτη IBEX, καταγράφοντας κέρδη 1,7% και 1,6% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, πτώση 6,19% καταγράφει η μετοχή της Volkswagen, 3,7% της Daimler και 2,99% της BMW, ενώ πιέσεις δέχονται και οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου, με την Glencore να υποχωρεί έως και 17% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι πουλά το project νικελίου της Βραζιλίας προς 8 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του σχεδίου της για πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Εν τω μεταξύ, σε πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street παραπέμπουν τα futures των S&P 500 (-0,6%), Dow Jones (-0,6%) και Nasdaq (-0,8%).

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v