Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε κλοιό πιέσεων από τα ομόλογα, το ευρώ και τις ελληνικές διαπραγματεύσεις οι ευρωαγορές. Η νέα άνοδος στα yields των ομολόγων οδηγεί σε πτώση κυρίως τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Το νέο παγκόσμιο selloff στα ομόλογα, σε συνδυασμό με την άνοδο του ευρώ και την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της δημιουργούν κλίμα νευρικότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται σε αρνητικό πεδίο.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,25% στις 391 μονάδες, ενώ απώλειες 1,26% εμφανίσει ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.863 μονάδες, 1,25% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.276 μονάδες και 1,59% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.953 μονάδες.

Πτώση 1,08% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 11.145 μονάδες, 0,96% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.883 μονάδες και 1,09% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 23.351 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι δεν υπάρχει λόγος προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παρά την πρόσφατη αστάθεια στην αγορά πίστεως.

Η άνοδος των yields δημιουργεί πιέσεις ιδιαίτερα στις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, καθώς όχι μόνο αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το ξεπούλημα στα ομόλογα και η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δημιουργούν πιέσεις και στην αμερικανική αγορά, με τα futures της Wall Street να "δείχνουν" αρνητικό ξεκίνημα με απώλειες έως και 0,8% για τον Nasdaq, 0,6% για τον S&P 500 και 0,5% για τον Dow Jones

Εν τω μεταξύ, το ευρώ κινείται κοντά σε υψηλό δυο εβδομάδων, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ η τιμή του Brent υποχωρεί κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός στα 1.182 δολάρια η ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v