Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στις ευρωαγορές

Πτωτικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις σε ότι αφορά την Ελλάδα να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βελτιωμένα στοιχεία για την ανεργία σε Γερμανία και Ισπανία, αυξημένος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στην Ελλάδα να αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς οι διεθνείς πιστωτές κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα να αποδεχθεί ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,14% στις 396 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 1% στις 6.884 μονάδες, ενώ πτώση 1,11% σημειώνει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.308 μονάδες και 0,92% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.979 μονάδες.

Απώλειες 0,46% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 11.186 μονάδες, 0,25% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.822 μονάδες και 0,38% για τον ιταλικό FTMIB στις 23.345 μονάδες.

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα κατέθεσε την δική της πρόταση χθες το βράδυ. «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η χώρα έχει καταθέσει ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Εχουμε κάνει παραχωρήσεις, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολες αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Η αποδοχή του από την πλευρά των δανειστών θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διάσπασης της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «μετά από την κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από την ελληνική πλευρά χθες στο Brussels Group είναι σαφές ότι αν επιθυμούν την εύρεση λύσης η απόφαση ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, αυτούς που εκλέγονται από τους πολίτες».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κάνει προτάσεις σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι οποίες εξετάζονται.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία και την Ισπανία, που έδειξαν πτώση του αριθμού των ανέργων και στις δυο χώρες τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Μάιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v