Βήματα ανόδου στις αγορές της Ευρώπης

Ο DAΧ πέρασε ενδοσυνεδριακά τις 12.000 μονάδες. Θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πιέσεις δέχεται το ευρώ με το βλέμμα στην Ελλάδα. Κινεζική ώθηση στις αγορές με τη νέα νομισματική χαλάρωση.

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης αν και τα αρχικά ισχυρά κέρδη έχουν περιοριστεί με την αρνητική έκπληξη που επιφύλασσε το ινστιτούτο ZEW για τη γερμανική οικονομία. Στήριξη όμως, εξακολουθεί να παρέχεται στους δείκτες από την εικόνα που παρουσιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και οι ειδήσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε μία από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,56% στις 11,958 μονάδες ενώ νωρίτερα είχε περάσει τις 12.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% στις 5191 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,47% στις 7.085 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,3% στις 11.419 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,41% στις 6065 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,85% στις 23.133 μονάδες. 

Βήματα ανόδου καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΖΕW στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014 αγγίζοντας το 53,3. Πρόκειται σίγουρα για έναν αιφνιδιασμό για τις αγορές καθώς οι αναλυτές περίμεναν ισχυρή περαιτέρω άνοδο του δείκτη στο 55,3. 

Υπήρξαν όμως, άλλοι θετικοί παράγοντες που διατήρησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου σε θετικό έδαφος. «Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιθανότατα θα καταγράψουν την καλύτερη σεζόν της τελευταίας 4ετίας από πλευράς εταιρικών κερδών, ξεπερνώντας κατά πολύ την απόδοση των αμερικανικών επιχειρήσεων, με στήριξη από το αδύναμο ευρώ και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Μεταξύ των σημερινών εκπλήξεων συγκαταλέγεται η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε για το τρίμηνο αύξηση καθαρών κερδών κατά 23%.

Παράλληλα, το ευρώ εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις (τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,663 δολ.) καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών παραμένουν σε αδιέξοδο.  

Ένας ακόμη παράγοντας που στηρίζει τις αγορές είναι η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Την Κυριακή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 100 μονάδες βάσης (μεγαλύτερη από τι περίμεναν οι αναλυτές) αποδεσμεύοντας πρακτικά ρευστότητα 161 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έγινε  γνωστό πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ένεση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην China Development Bank αλλά και την Export – Import Bank of China προκειμένου να ενισχύσει τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v