Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές. Η προσοχή στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις της Τετάρτης: Το Eurogroup αποφασίζει για το μέλλον της Αθήνας, ενώ στο Μινσκ γίνεται διεθνής διάσκεψη για την Ουκρανία. Έντονος ο προβληματισμός και για τα κινεζικά μεγέθη.

Ήπιες κινήσεις και μικτά πρόσημα είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και ενώ παραμένουν πολλά μέτωπα ανοιχτά για την Ευρώπη, όπως το ελληνικό ζήτημα, αλλά και το ουκρανικό.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,25% στις 10.636 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,17% στις 4643 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,54% στις 6.800 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακές απώλειες 0,02% στις 10.363 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,19% στις 5230 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,1% στις 20.387 μονάδες.

Σημαντική αποκλιμάκωση της έντασης καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του τριετούς τίτλου υποχωρεί κατά 165 μονάδες στο 20,20%. Η τάση αποστροφής του επενδυτικού ρίσκου όμως, είναι εμφανής. Η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 0,6% στα 5.650 δολ. ανά τόνο και του πετρελαίου Brent κατά 1,2% στα 57,66 δολ. ανά βαρέλι. Στον αντίποδα ο… ασφαλής χρυσός ενισχύεται κατά 3 δολ., στα 1,242 δολ. ανά ουγκιά.

Το ευρώ καταγράφει οριακές διακυμάνσεις στην περιοχή των 1,1326 δολ. ενώ τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Οι επενδυτές φαίνεται πως πλέον τηρούν στάση αναμονής ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης, αλλά και της συνόδου Κορυφής την αμέσως επόμενη ημέρα, όπου η Αθήνα θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.   

Την Τετάρτη διεξάγεται σύνοδος στο Μινσκ με τους ηγέτες της Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας ώστε να συζητήσουν ένα σχέδιο ειρήνης για την ανατολική Ουκρανία. «Εάν δεν επιτευχθεί κάποια πρόοδος, τότε οι αγορές φοβούνται πως μπορεί να υπάρξουν νέες εντάσεις και επέκταση των κυρώσεων που θα πλήξει και την ευρωπαϊκή οικονομία» σχολιάζουν οι Financial Times.

Μία ακόμη πηγή ανησυχίας, είναι τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα, που δείχνουν πως είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο πληθωρισμός της Κίνας διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 0,8%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ότι θα αγγίξει το 1%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν πτωτικά για 35ο συνεχή μήνα καταγράφοντας υποχώρηση κατά 4,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v