Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Απώλειες σχεδόν 2% σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Έντονη η νευρικότητα μετά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε κλοιό πιέσεων τα ομόλογα του Νότου. Προβληματισμός και για τη διεθνή οικονομία με τα νέα στοιχεία της Κίνας.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα και της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s.  

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,09% στις 10.620 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,56% στις 4.617 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,01% στις 6.783 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,82% στις 10.384 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,11% στις 5.206 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 1,82% στις 20.383 μονάδες.

«Η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη αυξήθηκε με αυτήν την ομιλία από 35% σε 50%» αναφέρει ο Gary Jenkins της LNG Capital. Η νευρικότητα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως της τιμής) καταγράφει άλμα μεγαλύτερο από 1% και διαμορφώνεται στο 19,18% στην πλατφόρμα Tradeweb. To διετές yield ενισχύεται κατά 72 μονάδες βάσης στο 18,8%. Το 10ετές yield ανεβαίνει 59 μονάδες βάσης και αγγίζει το 11,04%, ενώ το 5ετές διαμορφώνεται στο 14,908%.

«Βλέπουμε πιο σκληρή ρητορική από την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές» δήλωσε ο Νικ Σταμένκοβις της RIA Capital Markets.

«Η ασφάλεια φαίνεται ότι είναι η προτεραιότητα τώρα για τους επενδυτές, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πολλές επενδύσεις που να θεωρούνται αδιαμφισβήτητα ασφαλείς, ενώ οι πιο πιθανοί υποψήφιοι έχουν γίνει ανησυχητικά ακριβοί»  εξηγεί ο Alastair Winter, της Daniel Stewart & Company και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βγάλει τα γάντια και ο αγώνας έχει δύο ακόμη γύρους αυτή την εβδομάδα με την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη και την κατ' ευφημισμόν άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη».
Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,2% στο 1,1339 δολ. ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,2% στο 94,48. Διστακτικές είναι οι κινήσεις στην αγορά εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου Brent να υποχωρεί κατά 0,3% στα 57,60 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,5% στα 1.239 δολ. ανά ουγκιά.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διεθνούς οικονομίας δεν συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος. Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε μείωση εισαγωγών και εξαγωγών για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 19,9%. Το αποτέλεσμα ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να εκτιναχθεί σε νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 60 δισ. δολ. «Το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ του Ιανουαρίου αποδίδεται στη βουτιά των εισαγωγών και στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση που αποτυπώθηκε στα στοιχεία Ιανουαρίου» εξηγεί ο Evan Lucas της IG και συμπληρώνει: «Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη το Φεβρουάριο καθώς το Κινεζικό Νέο Έτος επίσης επηρεάζει τη ζήτηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v